Няма да има драматична промяна в цената на тока, заяви

...
 Няма да има драматична промяна в цената на тока, заяви
Коментари Харесай

Няма да има драматична промяна в цената на тока, правителството следи процеса, заяви служебният премиер Димитър Главчев

 Няма да има трагична смяна в цената на тока, съобщи от парламентарната естрада служебният министър-председател Димитър Главчев, който бе изслушан в границите на днешното изключително съвещание на Народното събрание. Въпреки че тематиката на чуването бе размерът на идното осъвременяване на пенсиите, Главчев отговори на въпрос за идното нарастване на цената на тока за битовите консуматори от 1 юли.
 
Служебният министър председател бе запитан от Българска социалистическа партия какво се случва в АЕЦ " Козлодуй " и какви са напреженията, по отношение на настояването за увеличението на изкупната цена на тока.
 
" Няма никакво напрежение във връзка с увеличението на цената на тока, нито в " Белене ", нито в " Козлодуй " има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Има самостоятелен регулатор, който дефинира цената на тока и не го споделям, с цел да трансферира топката там. Следим процеса по образуване на цената на тока, доколкото е в пълномощията на изпълнителната власт ", отговори Димитър Главчев. 
 
" Мога да успокоя българското население, че няма да има трагична смяна. Мога да дам показателен % – в границите на инфлацията, че и по-надолу. Не е моя работа да споделям каква ще бъде цената на тока от 1 юли ", добави служебният министър председател. 
 
По време на чуването служебният министър председател отговори на въпрос, обвързван с използването на член 100 от Кодекса за обществено обезпечаване, придобил известност като " швейцарското предписание ", с което се осъвременяват пенсии. Той увери, че промени в политиката на страната в това отношение няма да има. 
 
Нечленуващият в парламентарна група депутат Радостин Василев напомни, че служебният министър председател е сезирал Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) за случаите с решението за създаване на частна детска болница и прекъсването на Симеоновския въжен превоз, призовавайки го да направи това и за други случаи, станали известни в общественото пространство. 
 
" Призовавам ви от трибуната – сезирайте ДАНС за изтеклия запис, в който се приказва за торби с кеш. Торби, с които се заплаща на малките екрани, на медии. Освен, че е доста ужасно това нещо, нарушава закона и е закононарушение, да забележим кои са тези медии и малките екрани, които получават торби с кеш. Това е единствената причина, по която можеш да поканиш Кирил Петков да ти взе участие в предаване, в случай че си получил пари в кеш, най-вероятно. Втори въпрос – ще сезирате ли ДАНС против Владимир Малинов, настоящ министър на енергетиката? Пряко забъркан в поробващ контракт за България с " Боташ ". Сезирайте ДАНС. В момента го изпирате по този метод и се прикрива истината. Трети въпрос – ще сезирате ли ДАНС за това, че преди три-четири дни, с кола на Националната работа за защита (НСО), някогашният министър председател Кирил Петков взе участие в злополука, при която почина човек? Вчера минавам по пътя за Добрич, през Аксаково и преасфалтират пътя. Как българското общество да е несъмнено в това, че ще се съблюдава законът? ", попита Василев. 
 
" Когато се сезира ДАНС, би трябвало да се съблюдава дали има опасност за националната сигурност. В тези случаи, които вие ми изброихте, много сериозна фикция би трябвало да има човек, с цел да намерения, че има опасност за националната сигурност. Има си органи за всеки един от въпросите, които казахте. Недейте да мислите, че на мен ми е уязвимост да сезирам ДАНС ", отговори министър председателят Димитър Главчев. 
 
Той бе безапелационен, че и в двата случая – за детската болница и за кабинковия въжен превоз на Витоша, има учредения за сезиране на службите.  " Нима животът на българските деца не е детайл на националната сигурност? ", попита министър председателят.
 
" Странен формат има в Народното събрание, с въпроси и отговори, в действителност става като " Искрено и персонално ", сподели още Димитър Главчев по време на днешното чуване. 

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР